خمینی در تحریرالوسیله در مورد تکالیف زن نسبت به شوهر مینویسد «از جمله حقوق شوهر بر گردن زن این است که او را اطاعت کند و از فرمان او سرنتابد و بدون اذن او از خانهاش بیرون نرود هر چند بدیدن خویشاوندانش و حتی عیادت پدرش و یا مجلس ختم او باشد، بلکه در حدیث آمده که او در مقابل شوهرش هیچ اختیاری در مال خودش ندارد و بدون اذن شوهر نمیتواند مال خود را صدقه دهد یا بکسی ببخشد و یا نذری کند..»
در صورت عدم تمکین زن و بروز نشوز، زن حق خود را در دریافت نفقه از دست میدهد. همچنین حق قسم او از میان میرود و مرد میتواند از مضاجعه (همخوابی) با او خودداری کند، و یا او را تنبیه کند. به گفتهٔ صاحب شرائع مرد حتی در اولین مرتبهٔ نشوز می تواند زنش را کتک بزند. اما خمینی در تحریرالوسیله مینویسد که شوهر باید ابتدا او را موعظه کرده، سپس قهر کرده و در رختخواب به او پشت کند، آنگاه رختخوابش را جدا کند و در نهایت او را کتک بزند و اندکاندک کتک را شدیدتر کند البته تا جائیکه او را خونآلود نسازد. در شرح لمعه نیز همین مراحل برای برخورد با زن ناشزه پیشبینی شدهاست.
همچنین در نظام حقوقی ایران شوهر حق دارد در صورت نشوز زن به دادگاه خانواده مراجعه و الزام از دادگاه در خواست صدور «گواهی الزام به تمکین» کند.
منبع : خمینی، تحریرالوسیله، قسمت و نشوز و شقاق - شرح لمعه، ص ۳۴۴ - شرائعالاسلام، ص ۵۶۰ - صفایی، ص ۳۱